torsdag, desember 04, 2008

Solveigs adventstips en tidlig morgen

Atter en fredfull morgen på torgets Kaffebønna. Byen begynner å våkne, det dunkle desemberdagslyset brer seg over byens himmelhvelving og tekanna fylles med Earl Grey.

Her kommer Solveigs små juletips for å få vekk julestress og nyte adventstida:

De største forventningene og kravene til hva du MÅ rekke før jul kommer fra deg selv og ingen andre. Det betyr at DU har makt til å ta kontroll og stresse ned.

a) Finn ut hva som stresser deg mest (f.eks "kjøpe julegaver", "bake julekaker", "eksamenslesing"). Ofte blir stresset mindre av bare å finne kilden til det!

b) Når du har kategorisert stresskilden, kan du begynne å gjøre noe med den. Eksamen kommer uansett, men er du fri for stress rundt hundre andre ting som du MÅ gjøre, blir eksamensstresset også mye mindre, og du kan konsentrere deg fult ut om å lese til eksamen - og faktisk nyte lesinga i fred og ro med en kopp te!

c) Reduser ting du føler du MÅ til det minimale. Tenk at du ikke MÅ kjøpe julegaver til de 15 vennene som ikke er dine nærmeste, og du MÅ ikke bake 12 sorter osv.

d) Når du har fått ryddet bort disse tingene fra tankene, kan du begynne å fokusere på hva du HAR LYST til! Skriv en liste med alle de julekakene du virkelig elsker, og dropp resten. Kanskje er det litt spennende å lete etter nye oppskrifter på nettet. Lag noe godt! Lag noe nytt! Noe du har lyst til å lage! Og kanskje finner du ut at du egentlig har lyst å gi hvertfall 10 av de 15 julegaver, bare det ikke blir mye stress rundt det og at du ender opp med i siste liten å kjøpe en eller annen stygg juledings som atpåtil var litt vel dyr!

Her er noen idéer som kan være gøy og lystbetont:
- lag personlige og kreative julekort med hyggelig og oppmuntrende hilsen på! Du ville selv blitt glad for et hjemmelaget kort hvor noen skriver ting de setter pris på hos deg
- lag hjemmelaget julegodteri, f.eks karameller, brente mandler, marsipan osv. Mmmm, godt!
- strikk, hekle, whatever, noe du liker å gjøre!

e) Antakelig får du gjort mye mer hvis du reduserer det du føler du MÅ ha gjort før jul til det minimale, enn om du skulle brukt halve tida di på å stresse rundt og bli skikkelig sliten før jul, slik at alt blir et ork og du må sove ekstra lenge hver dag! Nøkkelen er altså å finne din personlige førjulstidsstresskilde, eliminere den i tankene dine og bruke adventstida på ting som gleder deg! Da har du overskudd til både å ta vare på deg selv og glede andre igjen!

Adventshilsen fra Kaffebønnas torsdagsstamgjest

1 kommentar:

Anonym sa...

Dette blogginnlegget kun faktisk blitt trykt i et eller annet (kvinne-)blad. Du er flink til å skrive, Solveig! Og mange brukbare ideer!