søndag, april 12, 2020

IN THIS TOGETHER

Det er noe merkelig med denne korona-krisen. Aldri før har jeg opplevd en så akutt krise som blir så verdensomspennende. Det er ikke bare vi her i lille Norge som merker det, hele verden er i samme båt, vi har den samme trusselen og vi må sammen gjøre tiltak, for om vi blir stående eller faller, så gjør vi det sammen. Så bundet er vi til hverandre. Vi reiser på kryss og tvers av verden som aldri før, og økonomien henger så tett sammen at flakser en sommerfugl med vingene på den ene siden av kloden, merker hele verden vibrasjonene.




Jeg har skrevet ei låt: In this Together. Den er inspirert av et ord som få har sterke assosiasjoner til, ordet COVENANT, eller PAKT.

Kanskje vil man assosiere ordet med ulike militære avtaler. Atlanterhavspakten ble undertegnet i 1949 og ligger til grunn for NATO: Et angrep på et av medlemslandene er et angrep på dem alle. We’re in this together...

Før i tiden var det vanligere å inngå pakter mellom ulike stammer. Man hadde et paktsrituale og leste opp betingelser. Den eneste veien ut av pakten var ved døden. Pakten omfattet blant annet økonomi: Alt mitt er ditt, og beskyttelse: En trussel mot deg er en trussel mot meg og hele min stamme. Pakten ble inngått ved blodsutgytelse, og ved å dra opp skjorteermene og vise fram arrene etter paktsinngåelsene, kunne alle som møtte deg vite at: Messer du med henne, messer du med alle stammene hun er i allianse med.

Selv om det er sjelden å høre om blodsbrødre nå for tiden, har vi fremdeles den dag i dag et ganske vanlig rituale for paktsinngåelse: Nemlig bryllup! Du har kanskje hørt om ektepakten?

Her finner du paktsideen: To blir ett. Nå er det ikke lenger du og jeg, det er vi! Økonomien smelter sammen, man får felles barn, og både rent praktisk og på det emosjonelle planet kobles man samme: Når én har det vondt, har begge det vondt. Noen synes det er skremmende og vil helst unngå såpass heftige sammenslutninger som en pakt jo faktisk er: Å love hverandre troskap helt til døden. Samtidig er det en enorm beskyttelse, for plutselig er man to, og man MÅ se hverandre og ta vare på hverandre, for hvis ikke, dras begge ned i dragsuget. 

Hvem vil frivillig gå inn i noe sånt?
– Det er det denne låta prøver å gi et svar på.

Og alle menneskelige paktsinngåelser er i beste fall et halvdårlig bilde av hva pakt var ment å være. For ingen mennesker er perfekte. Og selv om mange land i verden kjemper sammen nå for å overvinne korona-viruset, er det mange egennyttige grunner til det. Men ideen om pakt er perfekt. Og i påsken kan vi finne inspirasjon til å forstå mer av paktsideen. La meg forklare:

Det er veldig smart av meg å inngå pakt med noen som er større og sterkere enn meg. Det er smart av et lite land som Norge å inngå forsvarspakt med større militære makter. Og gifter en fattigmann seg med en milliardær, skjønner man hvem som får nyte best av det sånn rent økonomisk. Men hva med den sterke, den rike, den mektige? Hva får foreldre til å legge ned egne liv for drittungene sine, disse små egoistene som ikke har gjort seg fortjent til et rødt øre? 

...hvis ikke det fins noe som heter KJÆRLIGHET?

Og den kraften er så sterk at den kan sette hele universet i bevegelse.

Er du i pakt med noen som elsker deg så høyt at de er villige til å gi deg hele sitt liv, alt de er og har, da kan du begynne å ane hva som ligger i ordet PAKT.

Påsken handler om en Skaper som frivillig inngikk en pakt med menneskene. Selv etter at de fleste valgte ham bort og begynte å dyrke «det skapte istedenfor Skaperen».
Men er du Gud, er du forpliktet på ditt ord. Så da menneskeheten var på vei mot å gå ad undas, gikk han ad undas i vårt sted så vi skulle slippe.

Og hva forventer han så av oss? Vel, han er den mektige, den sterke, den som har «alt å tape» på ta på seg et sånn ansvar ved å inngå en pakt med oss. Men likevel... han tilbyr oss en relasjon, et vennskap for evig. Fordi han vet hva ekte kjærlighet er. Han ER kjærlighet. Så fra hans side er det ingen forventninger. Han bare ønsker du skal ta imot tilbudet, bli med i alliansen, ektepakten, gi ditt ja som i kjerka!

Og da blir alt hans også ditt. Han tar all dritten, alt det uperfekte, og du kan kle deg i kongelige klær og kalle deg for «Guds barn». 

Ekteskap er et vakkert bilde på hvor altomfattende en pakt er, men kan aldri vise fullt og helt hvor heftig det er ment å være. Bare Gud kan. Men i hans styrke og ved hans hjelp kan vi få kraft til å leve dette ut. Og da blir noe som før bare var en skygge av det det var tenkt å være, noe kraftfullt og vakkert som på sin egen, skjøre måte speiler Guds kjærlighet til oss:

We’re in this together.

Så mens verden vakler og framtiden er usikker, innser vi alle at vi er i samme båt og må hjelpe hverandre, fordi hele menneskeheten er knyttet til hverandre.

God påske!



IN THIS TOGETHER


If you fall, I fall
If you loose, I loose.
We’re in this together now
In this together 

When you cry, I cry
Your hurt is mine
I meant what a I said back then
I’ll bear what it takes

And every time you ask me why
I’ll stare you in the eye
And you will se my love for you
It’s nothing more to say
True love dose not walk away
And I choose to love you every day


I laugh when you laugh
Your win is my win
I’m blessed to do life with you
We’re in this together

I feel when you feel
I chose this for real
I dance on your happy days 
I count them as mine


It’s our life 
We’re bound together
A covenant
Made us as one
Was lost, but found
We’re blood bound

It’s real
We’re tied forever
Transcendent love
From far above
The One called Love
will let you know
that

If you leave, I’ll stay
I won’t walk away
I meant what I said and I
Choose you forever

And every time you ask me why
I’ll stare you in the eye
And you’ll se my love for you
It’s nothing more to say
True love doesn’t walk away
And I choose to love you every day

A covenant
We’re bound together
I fall with you, I drown with you
I fight for you, I’ll die for you...

Ingen kommentarer: